Entitats… en valencià

La societat valenciana està ‘viva’. Vol mantenir la seua llengua, el seu patrimoni cultural, en definitiva, les seues arrels. És aquesta percepció la que mou a la gent amb inquietuts, a la gent que vol fer alguna cosa per la seua societat. En aquest context, han anant sorgint al País Valencià entitats i organismes que defensen la llengua i la cultura pròpia.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) és només un exemple. Aquesta entitat, creada a 1978, es dedica des dels seus inicis a l’estudi, la defensa i la promoció del patrimoni cultural, artístic i natural del País Valencià. El seu primer president va ser Joan Fuster, personatge influent i representatiu de la cultura valenciana de l’època. Als anys 90, durant el període comprés entre l’any 1992 i 1999, l’entitat va estar presidida per l’escriptor Joan Francesc Mira.

Altre bon exemple sorgit a causa dels moviments socials és Escola Valenciana o Federació d’Associacions per la Llengua (FEV). Aquesta entitat ha estat l’encarregada de promocionar la ‘normalització’ del valencià des que va sorgir als anys 90. Una de les iniciatives per la llengua amb millors resultats és la idea de les Trobades d’Escoles en Valencià que, any rere any, reuneixen a xiquets, pares, professors… en un context cultural i educatiu que afavoreix la utilització del valencià com a llengua vehicular. Ara són nombroses les activitats que Escola Valenciana realitza per aconseguir extendre l’ús del valencià a tots els àmbits de la vida quotidiana. En la realització d’aquestes Trobades d’Escoles en Valencià també hi col·laboren altres associacions culturals sorgides a diferents pobles del País, com és el Bloc de Progrés Jaume I.

La Plataforma cívica Valencians pel canvi també és el resultat d’un moviment social. Creada a 1999 i formada per un centenar d’intel·lectuals, artistes i professionals valencians, té la missió de promoure una regeneració de la vida política i d’afavorir totes les formes de contacte i d’unitat entre les forces progressistes valencianes que puguen representar una esperança de canvi polític i social. Totes aquestes idees reformistes per millorar la cultura valenciana es donen cita al barri de Velluters de València, a Ca Revolta. Definit com un espai per a compartir opinions lliures i promocionar l’art i la cultura, Ca Revolta és un dels símbols més representatius d’aquest moviment social pel valencià.